Verbruik en onderhoud

Verbruik
Wat is nu het verbruik van een pelletkachel precies?
Het verbruik van een pelletkachel hangt af van verschillende factoren; waaronder het oppervlakte die dient verwarmt te worden, de isolatiegraad van de woning , de gewenste temperatuur die u vraagt aan de pelletkachel en het aantal KW vermogen van de pelletkachel.
Doorgaans mogen wij toch wel stellen dat er een besparing kan gerealiseerd worden van 20 % tot in sommige gevallen 50 %. Hoe groter je verbruik aan gas hoe meer je bespaart met een pelletkachel.
Een rekenvoorbeeld:
Zo een 75 % van de energiekosten van een woning liggen in het verwarmen van de ruimten, 12 % wordt voorzien voor het aanmaken van warm water en het restant is voor elektrische apparaten. Dus verwarmen neemt een groot deel van het huishoudbudget  in beslag. Hierbij zien we dat een gemiddeld huishouden tussen de 1600 à 1800 m³ gas verstookt. De kosten daarvan bedragen zo'n 1300 € (en dit blijft jaarlijks stijgen).
Voor 1 cuub gas heb je ongeveer 1.7 kilo pellets nodig. Dit betekent in theorie dat je 2890 kg pellets nodig hebt voor een volledig jaar. Afhankelijk van hoe je dit inkoopt ben je hiervoor maximum 0.31 € per kilo kwijt. Dit is dus omgerekend 899.75 € voor een heel jaar. Dit is dus een besparing van ongeveer 400 € per jaar.  
Vaak zien we dat er nog meer kan bespaard worden daar we via een traditionele verwarmingsinstallatie vaak gewend zijn om de thermostaat te laten aanstaan wanneer we eigenlijk niet thuis zijn en geen warmte nodig hebben. Met een pelletkachel gebeurt de warmteafgifte ook veel sneller waardoor het wel de moeite is om de pelletkachel uit te leggen wanneer we er niet zijn of de kachel wordt sneller uitgedaan omdat de warmte wel nog even blijft hangen.
De pelletkachel heeft ook een week/dag programma, waabij je bijvoorbeeld s' ochtends de pelletkachel eventjes aan hebt en vervolgens weer vanaf 3 of 4 uur , iets voordat je thuiskomt. Zo kom je altijd in een opgewarmde ruimte binnen , maar bespaar je wel. Op die manier van verwarmen heb je de pelletkachel al snel terug verdiend ( en bespaar je daarna jaarlijks blijvend een fors bedrag).
 
Onderhoud
Een pelletkachel vraagt een toch wel wekelijks onderhoud die bestaat uit het stofzuigen van het branderkorfje en het verwijderen van eventuele as in de branderhaard. Hiervoor kan u een gebruik maken van een as-cleaner. Gelieve dit nooit rechtstreeks op te zuigen met uw stofzuiger daar de assen van een pelletkachel filterdun zijn en schade kan toebrengen aan uw stofzuiger. Gelijktijdig kan u ook het  glas oppoetsen met een droge doek. Indien er een sterke aanslag is kan je eventueel gebruikmaken van een speciale ruitenspray voor haarden.
Voor de rest wordt er best een jaarlijks onderhoud voorzien door een installateur. Dit houdt in dat het toestel volledig gepoetst wordt (ventilatoren, branderkorfje, schoorsteen,...)