Werking

Allereerst merken we op dat een pelletkachel een gesloten verbrandingssysteem heeft dat afgescheiden is van de te verwarmen ruimte. Bij een correcte installatie van een pelletkachel is CO vergiftiging dus uitgesloten !

  1. Een pelletkachel heeft een voorraad reservoir van 11 tot 50 kg (afhankelijk van het gekozen model) die men vult met houtpellets.
  2. De transportschroef of vijzel in de pelletkachel zorgt dat de houtpellets gedoseerd vanuit het pellet reservoir naar het branderkorfje worden getransporteerd. Daar zorgt een elektronische gloeispiraal voor een automatische ontsteking van de houtpellets.
  3. Het branderkorfje in de pelletkachel bestaat uit RVS of gietijzer waarin luchtgaatjes zijn gemaakt voor een optimale verbranding.
  4. De rookgasventilator in de pelletkachel zorgt voor een constante verwijdering van de rookgassen. De onderdruk die hierdoor ontstaat zorgt voor een verse luchtstroom vanaf de luchtinlaatbuis door de branderkorf en de verbrandingsruimte. Door de gerichte en gedoseerde lucht toevoer die ontstaat door de onderdruk van de rookgasventilator vindt er in het branderkorfje een primaire en een secundaire verbranding plaats ( vergassing en naverbranding = perfecte verbranding).
  5. De verse lucht zorgt voor een optimale verbranding en wordt via de luchtinlaatbuis in de pelletkachel aangezogen. Ook is het mogelijk om de verse luchttoevoer rechtstreeks van buiten of uit een kruipruimte te halen.
  6. De verbrandingskamer in de pelletkachel heeft een frontale deur met ruit van hittebestendig keramisch glas. Het hele systeem heeft een goede afdichting nodig op alle plaatsen (deur, glas, aslade,…) omdat de lucht in principe enkel via de daarvoor bestemde luchtinlaat mag komen voor een optimale werking en rendement.
  7. De warmtewisselaar in de pelletkachel zorgt voor steeds opnieuw warme lucht: de verbrandingsgassen worden door dit element getrokken door de rookgasventilator waardoor het ingebouwde netwerk van luchtkanalen zeer warm wordt. De luchtventilator brengt de nog onverwarmde lucht uit de te verwarmen woonkamer via een kanaal naar de hete warmtewisselaar. Deze lucht warmt snel op terwijl de warmtewisselaar afkoelt, maar aangezien de productie van verbrandingswarmte continu doorgaat blijft de luchtventilator via de warmtewisselaar de ruimte inblazen.
  8. De elektronische besturing in de pelletkachel is vooral bedoeld om een perfecte verhouding tussen de houtpellet toevoer en de luchttoevoer te regelen voor elke calorische vermogenswaarde (standen 1 -5). Ook om de gloeiweerstand in opstartfase te activeren , beveiligingsfuncties en automatische reinigingsfuncties uit te voeren.
  9. Het bedieningspaneel van de pelletkachel maakt het voor de gebruiker mogelijk een aantal instellingen van de pelletkachel te regelen zoals het gewenste vermogen dat het toestel ontwikkelt.
  10. Een ingebouwde thermostaat in de pelletkachel zorgt ervoor dat men niet zelf constant het vermogen moet bijstellen. De pelletkachel schakelt zichzelf dan automatisch op een lagere vermogensstand tot de temperatuur weer te laag wordt.
  11. De chronothermostaat in de pelletkachel zorgt dat de pelletkachel zelfstandig kan in – en uitschakelen op voorgeprogrammeerde tijdstippen .
  12. Een ingebouwde veiligheidsthermostaat in de pelletkachel zorgt mede voor de beveiliging van de pelletkachel. Bij over temperatuur of wanneer de deur een tijd openstaat zal de pelletkachel automatisch uitschakelen.